Steissi, skeittihalli Tunneli ja nuorisopalvelut

Nuorisopalveluiden tehtävänä on tukea nuoren kasvua ja itsenäistymistä, edistää aktiivistä kansalaisuutta ja vahvistaa sosiaalisesti tarjoten samalla hyviä elinoloja. Nuorisotalot eli nuokut on harraste- ja vapaa-ajanviete tiloja nuorisolle, joissa voi harrastaa, puuhastella esimerkiksi pelaten video- tai lautapelejä, askarrella, kokkailla, liikkua ja viettää aikaa kavereiden sekä ohjaajien kanssa. Ohjaajat ovat nuorisotyön ammattilaisia, jotka pitävät nuorille seuraa, sekä tukevat vaikeissa tilanteissa ja ohjaavat. Salossa näitä nuorisotaloja on huimat 14. Määrä on mukavan iso näinkin pienelle paikkakunnalle ja se on todella tärkeää, sillä kauempanakin keskustasta asuville lapsille ja nuorille on tarjottava samanlaiset harrastus- ja vapaa-ajanviete mahdollisuudet. 

Viettäessä työharjoitteluani Nuorisokeskus Steissillä olen alkanut näkemään nuorisotyötä uudella syvemmällä tavalla. Nuokut eivät olekaan vain tiloja, missä nuoret voivat pitää hauskaa, vaan keskuksia, joissa kokoontua, tuntea itsensä osaksi yhteisöä, saada tukea vanhemmilta, mutta helposti lähestyttäviltä ihmisiltä, löytää uusia harrastuksia ja olla samanvertainen muiden kanssa, vaikka tulisikin köyhemmästä perheestä, tai vaikka kotiolot eivät olisikaan ne kaikista helpoimmat. Kaikesta tärkeintä, nuorisotilat vie nuoret ainakin osittain pois kaduilta päihteettömään ja turvalliseen kasvuympäristöön. 

Usein ajatellaan, että nuoriso-ohjaajan työ on rentoa ja helppoa "hauskanpitoa", ja nuoriso-ohjaajiksi lähtevät he, jotka "eivät osaa matikkaa". Vaikka nuorten ohjaaminen onkin hauskaa ja palkitsevaa, niin nuoriso-ohjaajat tekevät myös psyykkisesti raskasta ja yhteiskunnallisesti valtavan merkittävää duunia. Sanotaan, että kaikki lähtee perheestä ja lapsuudesta, mutta kaikilla ei ole tasavertainen kasvuympäristö, eikä kaikilla ole perhettä. Silloin nuorisotyö nousee tärkeään rooliin.

Nuorisokeskus ei ehkä kuulosta sopivimmalta työharjoittelupaikalta visualistille, mutta visualistin ala on laaja ja työmahdollisuuksia on monia. Hommia löytää, kun etsii. Itselleni paikka on tarjonnut paljon graafisia hommia (olen suunnitellut ja toteuttanut tapahtumajulisteita, logoja ja mainoksia), käsitöitä,( kuten seinämuraalien suunnittelua ja toteutusta), tapahtumasuunnittelua (olen päässyt osallistumaan tapahtumiin liittyviin palavereihin, joissa olen oppinut, kuinka paljon kaikkea on käytävä läpi, jos isompaa tapahtumaa lähtee järkkäämään), olen ollut vetämässä pajoja (kasvomaalausta, askartelua, skeittien korjausta yms.), saan kuvata videoita, joita voi julkaista jälkeenpäin youtubeen ja voin viettää myös yleisesti aikaa nuorten parissa. Pidän tämän duunin monipuolisuudesta. 

En ole vielä käynyt palaveria opettajan kanssa työharkan tavoitteista, mutta ohjaajien kanssa ollaan tietenkin asiaa pohdittu. Haluaisin työharjoitteluni aikana syventyä enemmän tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen, mutta kartuttaa tietenkin myös muita visu-alan osaamisalueita, kuten graafista suunnittelua ja somea. Videonkuvaus ja editointi on vieläkin haaveena oppia paremmin. 


Tehdään vielä pieni esittelykierros työpaikallani.

Steissi


Steissillä on Metka-kahvila, (josta saa ostettua pientä purtavaa, jälkkäriä, jotavaa yms.),  muuten tiloista löytty bilispöytiä, tyhjiä pöytiä lautapelailuun, askarteluun tai muuhun, videopelinurkkauksia, tanssipeli- ja karaokenurkkaus, tietokoneita, sohvia ja telkkareita, esiintymislava, musiikki-instrumenttejä ja rakenteilla on myös musiikin äännittämiskoppi.

Steissiltä löytyy myös skeittihalli Tunneli! 



Skeittihalli Tunneli on kaikenikäisille kävijöille suunnattu harrastealue, jossa on omat vuorot skeittaajille, scoottaajille ja bmx-pyöräilijöille. Kertamaksu on 2e, mutta halliin on saatavilla myös kausikortit 30e/kk. Hallissa on lainalautoja, -scootteja sekä työkaluja ja kypäriä. Löytyy myös kiipeilyeinä ja korisalue. Hallilla järkätään erilaisia kilpailuja, jameja ja teemapäiviä.

Olen aika innoissani, että Salolaisille ja miksei ulkopaikkakuntalaisillekin nuorille on luotu tälläinen harrastusmahdollisuus. Halli on suuri ja kattava ja olen itsekkin aikoinani täällä käynyt skeittaamassa. Loistavaa Salo!


(kuvat on Steissin valmiita kuvia) 
Tälläistä tällä kertaa, ensikuulumisiin:)                                                                 -Elina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naistenilta Maripuodissa

Skeittikauppakeissi, viikko 2

Avoimien ovien päivä