Isa Karlsson - Itsensä brändääminen

Kuva: Linkedin
Kuva: YouTube

Isa Karlsson
Vähän aikaa sitten saimme vieraaksi kouluumme Sskky:n entisen opiskelijan ja nykyisen yrittäjän, uravalmentajan ja inspiraatiopuhujan Isa Karlssonin. Olen itse suuri inspiroivien puheiden ja luentojen ystävä, sillä vaikka niissä käsiteltäisiinkin jo ennalta tuttuja asioita ne auttavat pitämään kiinni niistä pienistäkin unelmista ja tekemään töitä niiden saavuttamiseksi. Tulevaisuuden suunnitelmat ja urahaaveet eivät ole kaikille paperille kirjoitettuja. Itsekin suurena haaveilijana huomaan vuosien saatossa kadottavani otteen siitä, mitä oikeasti olen aina halunnut tehdä.

Isa Karlssonin puhe käsitteli pääosin yrittäjyyttä ja uran luomista, mutta hänen neuvonsa sopivat minusta myös muihinkin elämän osa-alueisiin. Avaimia menestykseen ovat hänen mielestään asenne, yhteistyö toisten ihmisten kanssa, kritiikin vastaanottaminen ja tavoitteiden asettaminen.

Asenne
Asenne on ratkaiseva tekijä menestyksen kannalta. Asenne tarttuu. Siihen voi vaikuttaa vain itse. Ensivaikutelma rakentuu asenteen mukaan. Suurin osa asiakkaista asioi tietyssä yrityksessä vain kerran, ja luomalla hyvän ja miellyttävän ensivaikutelman voimme pidentää asiakkuutta. Luodessamme itsestämme brändiä, emme saisi verrata itseämme muihin. Kuulostaa kliseeltä, mutta toimii joka kerta. Vain keskittyessämme itseemme ja omien parhaiden puoliemme esillenostamiseen voimme kokea oikean menestyksen.

Verkostoituminen
Jokainen kohtaamamme ihminen voi olla tuleva asiakkaamme, joten meidän on välitettävä hyvää fiilistä muuallakin kuin töissä. Tärkeää on toimia etiketin mukaisesti, eli pystyä keskustelemaan avoimesti ja kunnioittaa toisiamme. On pystyttävä myöskin arvostaa toisten työtä. Hyväntuulisuus ja valmius muutokseen on miltei välttämätöntä ryhmätyössä. Taitojen ja tiedon kanssa ei saisi olla ahne, sitä on annettava eteenpäin ja jaettava muillekkin. Näin se pystyy kasvamaan ja laajentumaan. Henkinen läsnäolo on myös avain onnistumiseen, muttei aina helpoin asia ylläpitää. Etenemiseen ei riitä vain omat taidot, vaan tarvitsemme aina jotakuta, joka auttaa. Ensin autetaan meitä ja seuraavaksi meidän on oltava valmiita tarjoamaan auttava käsi.

Kritiikki
Meidän on tärkeää oppia vastaanottamaan kritiikkiä. Kehu on helpompi vastaanottaa, mutta kritiikki kasvattaa ja kehittää parhaiten. Itseään ei saisi ikinä ajatella huonoksi. Elämä on loputonta oppimista, jos emme osaa tehdä jotakin vielä, voimme oppia sen myöhemmin. Kritiikkiä on osattava antaa myös muille. Vastenmieliseen kritiikkiin voi vastata pyytämällä täsmennystä tai ratkaisumallia, antamalla itselleen aikalisää tai määrittämällä tavoitteensa.

Tavoitteet
Saavuttaakseen jotakin on asetettava selviä tavoitteita. Kun meillä on tavoite, tiedämme mihin pitää suunnata, sitoutua, mitä sen eteen pitää tehdä ja mihin kaikkeen pystymme jo nyt. Tavoitteen on oltava sopivan realistinen, että se ei aiheuttaisi liikaa ahdistusta ja stressiä. Kun tavoite on valittu, täytyy määrittää, miten sen voi saavuttaa ja, mitä voi tehdä jo tällä hetkellä. Omia mahdollisuuksia pitää katsoa avoimin silmin ja uskaltaa kokeilla ja ottaa riski. On tehtävä itse aloite ja otettava vastuu omasta urastaan. Samalla on tärkeää luoda verkosto, josta saisi auttavia käsiä. Pitää tähdätä korkealle! Menestykseen ei ole kiirettä, tärkeintä on tehdä pitkään ja hartaasti.

Mitä haluan tehdä?
Karlssonin puhe pisti kysymään itseltäni uudestaan, mitä siis haluaisin tehdä, kun valmistun suunnilleen vuoden 2019 kevääseen mennessä. Olen silloin 22. Jotain pitäisi olla jo saavutettuna, mutta silti olen vielä niin nuori ja maailma avoinna edessä. En haluaisi asettaa itselleni liian isoja ja vaativia tavoitteita, sillä se mitä lyhyen elämäni aikana olen oppinut on se, että kaikki ei mee aina niin kuin on päättänyt ja elämä kantaa hyvin yllättäviin paikkoihin. En voi välttämättä tietää, mikä on minulle oikeasti oikea työ tehdä. Näillä näkymin kuitenkin haluaisin verkostoitua, ottaa vastaan kaikkia mahdollisuuksia oppia ja kokeilla jotakin uutta. Jokaiselta ihmiseltä voi oppia jotain ja jakaa jotain omaansa. Valmistumisen jälkeen haluaisin ehkä yrittäjäksi. En ole vielä täysin varma, millaisia palveluja haluaisin tarjota, mutta ne voisivat liittyä maalaamiseen, tatuoimiseen, tapahtumajärjestelyyn ja kyljessä voisi kulkea myös valokuvaus ja graafinen suunnittelu. Voisin jatkaa myös opiskelua, sillä minua kiinnostaisi opiskella lisää graafista suunnittelua, psykologiaa tai sosiaalitöitä. Haluaisin myös kansainvälistyä ja kiertää opiskelujen jälkeen maailmaa, jos rahatilanne vaan sallii. Haluaisin kierrellä myös enemmän Suomea, tutustua paremmin kulttuuriin, musiikkiin ja taiteeseen. Kaikki ovet on avoinna.

-Elina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naistenilta Maripuodissa

Näin saat enemmän seuraajia somessa

Työharkka jatkuu vk 4