Visuaalisia tehokeinoja

Näyteikkunoiden, A-alueiden ja muiden tilojen sommitteluun löytyy useita erilaisia tehokeinoja, joita käytetään niin tahallisesti kuin huomaamattakin. Sellaisia ovat mm. värit, linjat, muodot, valot ja varjot, kultainen leikkaus, liike ja perspektiivi.

Värit

Kiinnitän itse erityisen paljon huomiota väreihin ja niiden taitaviin yhdistelmiin. Maalatessa joudun useinkin miettimään, miten mitäkin sävyä saa sekoitettua, ja mitkä värit näyttävät parhaimmalta yhdessä. Tehokasta värin käytöstä tekee esimerkiksi vastavärien käyttö yhdessä, keskittyminen vain pariin/kolmeen väriin tai vaikkapa vain yhden värin, mutta eri struktuurien käyttö.

Tässä asetelmassa on käytetty vain keltaista, mutta erimuotoisia ja -kokoisia, -pintaisia esineitä, mikä kiinnittää taatusti katseen.

Tässä huomataan vastavärien eli vihreän ja punaisen eri sävyjen yhdistäminen. Värejä on käytetty vain muutama, ja pehmeämpien punaisen ja vihreän sävyjen käyttö tekee esillepanosta miellyttävän katsella.


 Mustavalkoisuus on luottokeino tehostaa visuaalista houkuttelevuutta.
Tässä kuvassa tehokeinoja voisivat olla niin kuoto kuin värikin. Eniten kuitenkin kiinnitin huomion siihen, kuinka yksinään käytetty väri näyttää hyvältä erimuotoisten tuotteiden esillepanossa.


Liike

Liike on hivenen vaikeakäyttöinen ja aika harvinaninen esimerkiksi kotimaassamme käytetty sommittelukeino. Silti se on sitäkin vaikuttavampi. Liike saa aikaan eloa. Se herättää tunteita ja liikettä myös katsojan kehossa. Liike kertoo tarinan. Yleisön on helpompi samaistua, kun he näkevät liikettä.

Liikettä kannattaa etenkin käyttää esimerkiksi urheiluvaatteita ja -tarvikkeita esittelevissa esillepanoissa. Yllä näkyvä surffaava mallinukke on paljon elävämpi, herättää huomiota ja saa ohikulkijan kuvittelemaan itsensä surffaamassa, mikä taatusti houkuttelee myös sisälle kauppaan.

Tässä liikettä on yhdistetty luomaan kireää ja hektistä tuntumaa, joka sopii täydellisesti myynnissä olevaan tyylikkääseen bisnesmiesasuun. Visualisti ei tarvinut muuta kuin kasan muistilappuja, joista syntyi vaikutelma mallinuken juosseen kiireessään seinästä läpi. 


Liikkeellä voidaan luoda myös järjettömiä ja surrealistisia asetelmia, jotka järkevän selityksen puuttumisesta huolimatta vangitsevat ohikulkijan katseen ja herättävät suuriakin tunteita. Tälläiset esillepanot ovat enemmänkin taideteoksia.

Lopuksi visuaalisesti järkyttävän kaunis ja hankalasti toteutettava työ. Siihen on luotu tuntuma kulkevasta ilmavirrasta, jonka katsoja voi tuntea ihollansa. Vaikka ensin huomio kiinnittyykin liikkuvaan kankaaseen, tärkeimmässä roolissa olevat korkokengät säilyttävät silti asemansa.

Muodot

Geometriset muodot ja kuviot ovat visuaalisesti miellyttäviä katsella, mutta niillä voidaan myös tehostaa esillepanoja, asettelemalla esimerkiksi mallinuket tietynmuotoiseen esillepanoon.



Värikkäällä kuviolla voidaan kiinnittää katse tiettyyn kohtaan myyntipisteessä.


Yllä näkyy yleisesti käytetty pyramidi-malli, jossa mallinuket/myyntituotteet asetetaan kolmionmuotoiseen viritelmään ja horisonttilinjaa nostetaan ylemmäs. Se tekee asetelmasta paljon näyttävämmän ja tehokkaamman.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naistenilta Maripuodissa

Näin saat enemmän seuraajia somessa

Työharkka jatkuu vk 4