Niksejä kuvausjärjestelyyn


Koulussa alkoi uusi kurssi liittyen kuvausjärjestelyihin. Jakson aikana pääsemme pientiimeissä tekemään yhden asiakastyön Muurlan lasille sekä yhden näyttötyön. Tässä aluksi kuvauksiin liittyviä termejä, sekä niksejä kuvan onnistumiseen.


 Minimalismi

Minimalismi on hyvin yleinen tyyli nykykuvauksissa ja melkoinen trendi. Minimaalisessa kuvassa otetaan kaikki ylimääräinen huomiota vievä rekvisiitta pois ja jätetään vain kuvattava kohde ja tausta (lisäksi voi olla jotain pientä lisuketta, kuten alhaalla olevassa kuvassa kukka). Minimalismissä viehättää juurikin yksityiskohtien vähäisyys, jolloin silmä lepää ja huomio kohdistuu heti siihen, mihin pitääkin. Minimalistisessa kuvassa tarina ei ole kerrottu kokonaan, vaan jätetty auki. Tämäntyylinen kuva myy suuremmalle yleisölle, sillä siinä ei ole mitään rajaavia elementtejä.




Syväterävyys

Syväterävyys tarkoittaa tarkkuuden kohdistamista kuvattavaan kohteeseen, jättäen taustan epätarkemmaksi. Näin katsojan huomio saadaan kohdistettua tarvittavaan kohtaan.


Tehosteväri

Kuvissa käytetään usein yhtä väriä (esimerkiksi mustavalkoisten sävyjen lisukkeeksi) tehostamaan ja täydentämään kokonaisuutta. Alla olevassa kuvassa on käytetty keltaista ja se tuo kuvaan särmikkyyttä ja pirteyttä.




Kultainen leikkaus

Kultainen leikkaus liittyy Fibonaccin lukusarjaan. Kuva jakautuu kolmeen osaan, josta viimeisessä on kuvan tärkein kohde, johon katse väistämättä kohdistuu. Kultainen leikkaus tuo kuviin harmoniaa ja esiintyy kaikkialla luonnossa.


Katseen kuljettaminen

Kuvassa voidaan myös kuljettaa katsojan katsetta syvyyden, jatkuvuuden tai esimerkiksi liikkeen avulla. Se tuo kuvaan elävyyttä, kohdistaa huomion tarvittavaan kohtaan ja pitää mielenkiinnon pidempään yllä.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naistenilta Maripuodissa

Näin saat enemmän seuraajia somessa

Työharkka jatkuu vk 4