4H-yrittäjyys - mitä se n ja mitä olen oppinut




4H-yritys
4H-yrittäjyys on nuorille suunnattu mahdollisuus kokeilla pientä yrittäjyyttä (liiketoiminta max. 7000e/v). Nuori voi luoda yrityksen mille tahansa itseään kutkuttavan aiheen yhpärille. Se voi olla taidepalveluja, eläinhitoa tai vaikka vain kesäkauden pystyssä oleva jätskikiska. Toiminta on tehty nuorille helpoksi ja alv 0%.

Olen miettinyt yrittäjyyttä hyvin pitkään, mutta riskit ja vastuunotto ovat saaneet minut aina odottamaan sitä, kun olisin aikuisempi ja valmiimpi. Ikinä ei ole varmaan tarpeeksi valmis. Välillä saattaa olla liiankin valmis, joka sekään ei ole paras aika aloittaa.

Perustin oman 4H-yritykseni loppukeväällä.

Eliart Creative Industry

(logo on vielä työn alla)

Nimi Eliart on etunimeni alkukirjaimista ja art viittaa tietenkin yrityksen tarjoamiin taidepalveluihin. En halunnut muuttaa nimeä sen kummemmin, sillä se on ehtinyt jo brändäytyä ja juurtua parisen vuoden ajan Instagram-tilini kautta, jossa olen postannut omia töitä harrastusmielessä.

Imago, jonka haluaisin luoda yritykselleni on freesi, nuorekas, raikas ja idearikas, luova ja ympäristöystävällinen. Haluan kannattaa hyväntekeväisyyttä lahjoittamalla osan tuotosta eri keräyksiin. Viimeinen on ollut mm. Suomen mielenterveysliitto, johon halusin lahjoitettavan ensimmäiseksi, sillä vaikka Suomessa onkin asiat muita maita paljon edellä, niin mielenterveyspalveluissa on paljon korjattavaa. Minulle on myös tärkeitä katutaide ja skeittikulttuuri, joita halusin korostaa omissa töissä ja asiakaskuntanani on paljon yksityisyrittäjiä tai yksittäisiä henkilöitä.

Kevään ja kesän aikana olen ehtinyt kaiken kiireen keskellä tekemään muutaman logon, mainoksia, maalauksen ja muutamia asiakastöitä on vielä edessä. Olen siitä hurjan kiitollinen, sillä nämä asiakkaat ovat mahdollistaneet aloittelevan yritykseni kasvua ja kehitystä.

Olen oppinut myös paljon. Järkevästi suunniteltu työn hinnoittelu, selvät sävelet asiakkaan kanssa, joustavat, mutta tiukat aikataulut ja toimivat ohjelmat ovat tässä työssä kaikki kaikessa. Omia heikkoja kohtiani ovat varsinkin viimeisteltyjen suunnitelmien ja aikataulujen laatiminen ja noudattaminen, jossa haluaisin ehdottomasti petrata, sillä ilman näitä ei tule yrityksestäkään luotettavaa ja asiakkaat jäävät tyytymättömiksi. Haluaisin myös osata Illustraattorin käytön niin perusteellisesti, ettei tule aikaa venyttäviä turhia virheitä. Myös työn hinnoittelussa on ollut korjattavaa, sillä hinnoittelin työni liian alhaiseksi ja vaikka selitin asiakkaille, että lisätunneista ja pyynnöistä tulee myös lisää hintaa, niin osa odotti minun tekevän töitä viikkoja parinkymmenen euron palkalla. Sen takia korostan, että selkeä ja hyvin avattu hinnoittelu on esitettävä asiakkaalle ennen työn aloittamista!

Tässä on muutamia töitä, joita on ehtinyt valmistua!



Osa töistä on olleet mainoksia, joihin olen saanut valmiit kuvat ja tekstit ja muokannut niitä asiakkaan haluamalla tavalla.

Olen ehtinyt tekemään myös muutamia logoja, joiden teko on itselle aika uutta. Alhaalla näkyy logon evoluutio. Asiakkaan kanssa neuvottelun ja suunnittelun jälkeen asiakkaalle on tarjottava muutama logoidea ja luonnos, joista asiakas valitsee mieleisensä ja logoa lähdetään kehittämään eteenpäin. Vasta, kun asiakas on logoon tyytyväinen, niin siitä on tehtävä eri tiedostomuotoja eri käyttötarkoituksiin ja lopulta viimein logopketti, joka sisältää kaikki koodit ja selosteet logon käyttöön. Sen jälkeen asiakkaalle lähetetään lasku.







Neuvottelin asiakkaan kanssa ja hän halusi logon kuvan koirastaan sekä yrityksen nimen, jonka fontin sain valita vapaasti. Luonnostelin koiran kuvamallista ja päädyin edellä näkyvään lopputulokseen, johon olen tyytyväinen!

Ensimmäisenä työnäni valmistui asiakkaan pyynnöstä yksinkertainen, mutta hieno ja yleellinen hevostallilogo.


Suunnittelin äidilleni ainakin väliaikaisen logon hänen uutukaiselle käsityö- ja taideyritykselleen, johon inspiroi mm. Lushin-logo, mitä ei ehkä suoranaisesti huomaa, mutta halusin saada logsta yksinkertaisen, raikkaan ja muistiinpainuvan. 




Olen myös jäljennellyt sähköiseen muotoon valmiiksi luonnosteltuja logoja ja tehnyt lisää mainoksia ja maalauksen. Seuraavana työn alla olisi tilaus, jonka sain Barcelona-matkallani, josta olen innoissani. Siitä lisää myöhemmin...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Naistenilta Maripuodissa

Näin saat enemmän seuraajia somessa

Työharkka jatkuu vk 4